Angélica - oliwa portugalska
Angelica

Smak portugalskiej oliwy Angélica jest równie wyjątkowy jak jej historia. Angélica Rosa da Silva była silną kobietą ze smykałką do biznesów. Gdy została wdową postanowiła wziąć los Manantiz w swoje ręce. Manantiz jest głównym wzgórzem znajdującym się dziesięć kilometrów od Moura (południowa Portugalia), gdzie mieszkała przez kilka lat i wychowywała dzieci. Przed laty i teraz główną działalnością rolniczą w tym regionie jest produkcja oliwy.
5 lat temu - wnuk Angélici - Gonçalo Rosa da Silva, zwiedziwszy ogromną część świata jako fotoreporter, powrócił do korzeni, do majątku Herdade de Manantiz, by kontynuwać rodzinną tradycję produkcji najlepszej oliwy Angélica, zawdzięczającej swoją nazwę kobiecie, której zdjęcie widnieje na etykiecie.
Jesteśmy dumni, że Polska jest pierwszym krajem - poza Portugalią - gdzie oliwa ta jest dostępna. Jej produkcja jest limitowana (jedynie 750 litrów rocznie!) i większość trafia do najlepszych restauracji portugalskich, używana jest przez najbardziej wymagającyh szefów kuchni, wyróżnionych m.in. gwiazdkami Michelin. Jest niezywkle owocowa i aromatyczna, delikatnie pikantna, o kwasowości jedynie 0,1%, co gwarantuje, że została wyciśnięta z idealnie wyselekcjonowanych oliwek, bez minimalnych nawet wad. Wyprodukowana w 100% z portugalskich szczepów oliwek z regionu Moura: Galega, Cordovil i Verdeal pochodzących z wielowiekowych drzew oliwnych. Tłoczona na zimno, maksymalnie 2-3 godziny po zbiorze.

pojemność 500 ml

Angelica
Angelica
Angelica

 



Więcej kategorii: