oliwki2.jpgW basenie Morza Śródziemnego uprawiana jest od wieków oliwka europejska (Olea europaea). Z jej owoców i nasion produkowana jest – oliwa z oliwek.  Owoce po uprzednim odpowiednim spreparowaniu nadają się do spożycia. Poddawane są licznym procesom niwelującym ich gorzki smak. Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal.

Główne rodzaje oliwek portugalskich: Negrinha de Freixo, Conserva de Elvas, Gordal, Carrasquenha, Azeitoneira, Galega, Manzanilha Algarivia, Selvilhana.

Oliwki występują w 3 głównych postaciach: czarne, zielone i mieszane. Ich ostateczny kolor zależy od procesów, którym zostały poddane (dojrzewanie, oksydacja, odwadnianie) , mogą też pozostać naturalne.

Filtruj     Kolejność     Pokaż # 
Oliwki czarne Oliveira da Serra tradycyjne
Czarne oliwki Oliveira da Serra selekcja złota
Zielone oliwki Oliveira da Serra selekcja owocowa świeża
Zielone oliwki Oliveira da Serra Classico
Czarne oliwki Oliveira da Serra Classico delikatne