owocemorza.jpgTradycyjnie spożywane są powszechnie w krajach śródziemnomorskich oraz na antypodach. Prawdopodobnie odgrywały one ważną rolę w odżywianiu człowieka już od początków jego historii. Wśród pozostałości po zamierzchłych społecznościach epoki kamiennej archeologowie w wielu miejscach na całym świecie natrafiają na szczątki skorupiaków, co świadczy, że jadano je jeszcze przed początkami rolnictwa.


Owoce morza można podzielić na dwie główne grupy - skorupiaki i mięczaki.
Morskie mięczaki i skorupiaki są dobrym źródłem wysokowartościowego białka,  zawierają też sporo witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny i kobalaminy (wit. PP i B12).


Owoce morza są najlepszym w diecie człowieka źródłem jodu i dobrym źródłem selenu oraz fluoru.

Filtruj     Kolejność     Pokaż # 
Małże marynowane 115g Bon Appetit
Małże marynowane 118g Ramirez
Ośmiornice duszone w warzywami 120 g Bon Appetit
Ośmiornice w oleju z czosnkiem 120g Bon Appetit
Kalmary duszone z warzywami 120g Bon Appetit
Kalmary faszerowane 120g Bon Appetit
Małże duszone po portugalsku 118g Ramirez