Sardynki europejskie (Sardina pilchardus) występują w Morzu Śródziemnym i przy atlantyckim wybrzeżu Portugalii, Hiszpanii, Francji i Wielkiej Brytanii. Sardynka pacyficzna występuje w różnych rejonach Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego, i jest poławiana przy wybrzeżach Japonii Północnej i Południowej Ameryki (zachodnie wybrzeże) oraz Australii i RPA. Sardynki mają srebrzysty kolor, nie posiadają linii bocznej. Nie mają łusek na głowie. Długość ich ciała wynosi od 15 do 30 cm, żyją w licznych ławicach i przemieszczają się wzdłuż wybrzeży w poszukiwaniu planktonu. Składają ikrę w okresie wiosennym, z której po kilku dniach wydostają się larwy później przekształcające się w dorosłe ryby. Sardynki są bogate w kwasy Omega 3, które zapobiegają chorobom serca i naczyń krwionośnych. Ostatnie badania dowodzą, że kwasy te zmniejszają również ryzyko zachorowania na chorbę Alzheimera. Są również źródłem wit.D i B12, wapnia oraz białka. W kulturze portugalskiej odgrywają niezwykle ważną rolę. Oprócz wina i fado, stały się symbolem tego kraju, rozpoznawalnym na całym świecie. Jednym z ważniejszych wydarzeń religijnych i kulturalnych jest dzień św. Antoniego – patrona Lizbony. Tradycyjnie serwowane są wówczas na świeżym powietrzu sardynki grillowane (sardinhas assadas). |