tunczyk.jpgTuńczyk poławiany jest od starożytności. Do dziś połowy tuńczyka są ważne w rybołówstwie. Statki do połowu tuńczyków nazywane są kliperami lub po prostu tuńczykami. Techniki połowu tuńczyków są różne (wędy ciągnione, sieci dryfujące i inne), ale nie wszystkie są dozwolone prawem regulującym szczegółowo techniki połowu. Ograniczenia te uzasadnione są zasadniczo dwiema grupami powodów: po pierwsze zmniejszają możliwość ponadnormatywnego trzebienia stad tuńczyków, a po drugie zmniejszają prawdopodobieństwo równoczesnego niszczenia delfinów zazwyczaj pojawiających się w pobliżu ławic tuńczyków (żywią się one tuńczykami).

Mięso tuńczyka jest smaczne, bogate w witaminy A, D, B3,B6 i B12 i minierały , wapń, fosfor, cynk i magnez. Spożywane jest wędzone, suszone, konserwowane oraz surowe.

Filtruj     Kolejność     Pokaż # 
Tuńczyk po prowansalsku120g
Stek z tuńczyka w oliwie 120g
Ventresca z tuńczyka atlantyckiego w oliwie 120g Manná
Filety z tuńczyka atlantyckiego w oliwie 120g Manná
Tuńczyk z białą fasolą 120 g Ramirez
Tuńczyk z sałatką jarzynową 120 g Ramirez
Tuńczyk z kukurydzą i czerwoną fasolą 120 g Ramirez
Tuńczyk z fasolą z czarnym oczkiem 120 g Ramirez
Tuńczyk z ciecierzycą 120 g Ramirez
Tuńczyk pikantny z piri-piri (papryczką chili) 120g Ramirez
Tuńczyk pieczony po algarvesku 120 g Ramirez
Tuńczyk duszony z warzywami w białym winie 120g Ramirez
Stek z tuńczyka dietetyczny w sosie własnym 120 g Ramirez
Stek z tunczyka w oleju 120 g Ramirez
Stek z tuńczyka w oliwie z oliwek 120 g Ramirez
Filety z tuńczyka w oleju roślinnym - Ramirez
Ventresca z tuńczyka w oliwie z oliwek Bon Appetit
Filety z tuńczyka w sosie własnym 150g Bon Appetit
Filety z tuńczyka w oliwie z oliwek 250g Bon Appetit
Filety z tuńczyka w oliwie z oliwek 150g Bon Appetit