Gorąca czekolada – napój powstały z mieszanki mleka, czekolady i cukru. Najczęściej wypijany na gorąco. Do Europy została przywieziona z Nowego Świata. Często dodatkiem do czekolady jest piana z mleka, które się spienia gorącą parą pod ciśnieniem. Najczęściej w ekspresach ciśnieniowych.
|
Ciepłe spotkanie z czekoladą NICOLA.
Składniki: cukier, kakao w proszku, skrobia, dekstroza, zagęszczacz: guma guar, sól, substancja przeciwzbrylająca: E551, aromaty. 40 % kakao.
Sposób przygotowania: 1.Wlać 150 ml mleka do garnka;
2. Dodać zawartość torebki i wymieszać;
3. Podgrzać;
3. Dla uzyskania pianki, użyć mieszadełka elektrycznego; można również użyć waporyzatora w ekspresie ciśnieniowym.
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
|
|