Czekolada

czekolada1.jpgGorąca czekolada – napój powstały z mieszanki mleka, czekolady i cukru. Najczęściej wypijany na gorąco. Do Europy została przywieziona z Nowego Świata. Często dodatkiem do czekolady jest piana z mleka, które się spienia gorącą parą pod ciśnieniem. Najczęściej w ekspresach ciśnieniowych.

 

 



Czekolada Nicola Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

ImageCiepłe spotkanie z czekoladą NICOLA.

Składniki:

cukier, kakao w proszku, skrobia, dekstroza, zagęszczacz: guma guar, sól, substancja przeciwzbrylająca: E551, aromaty. 40 % kakao.

Sposób przygotowania:

1.Wlać 150 ml mleka do garnka;
2. Dodać zawartość torebki i  wymieszać;
3. Podgrzać;
3. Dla uzyskania pianki, użyć mieszadełka elektrycznego; można również użyć waporyzatora w ekspresie ciśnieniowym.

Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.