Produkty Gourmet - dla koneserów Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

Salmarim - portugalski kwiat soli - flor de sal

Salmarim– portugalski kwiat soli

Zbierany ręcznie FLOR DE SAL - kwiat soli - jest najdelikatniejszą, puszystą pianką w postaci wykwintnych kryształów, które powstają na powierzchni solanek („salinas”) - specjalnych zbiorników z wodą morską z Oceanu Atlantyckiego - w procesie odparowywania. Suszona promieniami słońca i podmuchami wiatru - najbogatsza w minerały, "śmietanka morska"! Używają jej nawybitniejsi szefowie kuchni na świecie.
To najbardziej szlachetna i wyrafinowana postać soli morskiej. Koneserzy nazywają ją “kawiorem” wśród soli. Kwiat soli zbiera się ręcznie za pomocą specjalnych sitek i ta metoda jest niezmienna od setek lat! By powstał ten w 100% naturalny produkt, koniecznie jest idealne połączenie niezbędnych elementów przyrody: słonej wody z Atlantyku, wiatru wiejącego z odpowiedniego kierunku, promieni słonecznych i pracy rąk ludzkich. Te idealne warunki panują w regionie Algarve w miejscowości Castro Marim, położonej na terenie rezerwatu przyrody, skąd pochodzi kwiat soli Salmarim.
Warto wiedzieć, że jest niezwykle czysty z chemicznego punktu widzenia. Nie poddawany jest żadnym procesom chemicznym. To produkt w 100% „slow food”.

Kwiat soli stosowany jest do gotowania i przyprawiania wybornych dań. Doskonale wydobywa i podkreśla smak potraw. Jest stosowany jako „finishing salt”, czyli tzw. „kropka nad i”. Kwiat soli nie wyciąga wody z mięsa, tak jak zwykła sól, więc można używać go do nacierania mięsa przed obróbką. W smaku niezwykle delikatny, do tego stopnia, że może być używany z powodzeniem również do przygotowywania deserów. Doskonale smakuje z czekoladą i karmelem. Wspaniałą przystawką są truskawki polane gorącą gorzką czekoladą i oprószone kwiatem soli, czy też słodkie pomarańcze w plastrach polane oliwą i oprószone kwiatem soli. Ważne, że kryształy wolno się rozpuszczają i stanowią doskonałą ozdobę dania, które jest serwowane.

Dostępny w 5 smakach: klasyczny, z cytryną (polecany do dań rybnych, wędzonego łososia i gotowanych warzyw), z oliwkami i chili (polecany szczególnie do makaronów i risotto), z oregano i natką pietruszki (polecany do sałat), z papryką i czosnkiem (polecany do dań mięsnych, szczególnie do dziczyzny oraz do grillowanych lub smażonych krewetek).

Salmarim– portugalski kwiat soli

 

Sól dostępna jest w opakowaniach papierowych, ale ekskluzywne opakowanie z korka idealnie chroni sól przed wilgocią i zapewnia doskonałe warunki przechowywania, chroniąc kryształy również przed kruszeniem.
Salmarim - portugalski kwiat soli
Unikat na skalę światową - wędzony kwiat soli Flor De Sal Salmarim.
Do wędzenia użyto drewna dębu korkowego.

Absolutny rarytas!

Lekko wędzony.


Szef Henrique Mouro sugeruje, by użyć go jako wyrafinowane wykończenie warzyw z masłem, marynowanych małży oraz białych mięs.

Mocno wędzony.


Szef Henrique Mouro sugeruje, by użyć go do tłustych ryb i mięs, gotowanych warzyw, piersi z kaczki, cielęciny.

 

Salmarim - portugalski kwiat soli Salmarim - portugalski kwiat soli
Salmarim Salmarim



Angélica - oliwa portugalska

Angelica

Smak portugalskiej oliwy Angélica jest równie wyjątkowy jak jej historia. Angélica Rosa da Silva była silną kobietą ze smykałką do biznesów. Gdy została wdową postanowiła wziąć los Manantiz w swoje ręce. Manantiz jest głównym wzgórzem znajdującym się dziesięć kilometrów od Moura (południowa Portugalia), gdzie mieszkała przez kilka lat i wychowywała dzieci. Przed laty i teraz główną działalnością rolniczą w tym regionie jest produkcja oliwy.
5 lat temu - wnuk Angélici - Gonçalo Rosa da Silva, zwiedziwszy ogromną część świata jako fotoreporter, powrócił do korzeni, do majątku Herdade de Manantiz, by kontynuwać rodzinną tradycję produkcji najlepszej oliwy Angélica, zawdzięczającej swoją nazwę kobiecie, której zdjęcie widnieje na etykiecie.
Jesteśmy dumni, że Polska jest pierwszym krajem - poza Portugalią - gdzie oliwa ta jest dostępna. Jej produkcja jest limitowana (jedynie 750 litrów rocznie!) i większość trafia do najlepszych restauracji portugalskich, używana jest przez najbardziej wymagającyh szefów kuchni, wyróżnionych m.in. gwiazdkami Michelin. Jest niezywkle owocowa i aromatyczna, delikatnie pikantna, o kwasowości jedynie 0,1%, co gwarantuje, że została wyciśnięta z idealnie wyselekcjonowanych oliwek, bez minimalnych nawet wad. Wyprodukowana w 100% z portugalskich szczepów oliwek z regionu Moura: Galega, Cordovil i Verdeal pochodzących z wielowiekowych drzew oliwnych. Tłoczona na zimno, maksymalnie 2-3 godziny po zbiorze.

pojemność 500 ml

Angelica
Angelica
Angelica



Acushla - portugalska oliwa ekologiczna

Acushla - portugalska oliwa ekologiczna

ACUSHLA to portugalska oliwa ekologiczna produkowana z pasją w posiadłości Quinta do Prado, w miejscowości Vila Flor w regionie Alto Douro i Trás-os-Montes na północy Portugalii. Słowo Acushla wywodzi się z języka irlandzkiego i oznacza „bicie mojego serca”. To jedna z najlepszych oliw ekologicznych na świecie, co potwierdzają liczne medale i wyróżnienia, które zdobywa każdego roku na międzynarodowych konkursach. Wyciskana na zimno z tradycyjnych odmian oliwek portugalskich następujących szczepów: Cobrançosa, Madural, Verdeal, Negrinha i Cordovil rosnących na wysokości 400 m n.p.m. w dolinie Douro – Vila Flor oraz Trás-os-Montes.Jest niefiltrowana, ma najniższy możliwy procent kwasowości: 0,1 %, co oznacza, że została wyprodukowana z najlepszych oliwek, bez jakichkolwiek uszkodzeń.Oliwki zbierane są w listopadzie, oliwa butelkowana w kwietniu/maju. Zachwyca zółtozielonkawym kolorem i mocnym, owocowym aromatem z lekko pikantną nutą.

Dostępne pojemności: 250 ml, 500 ml, 5 litrów (bag-in-box)

2011

 

Acushla - portugalska oliwa ekologiczna Acushla - portugalska oliwa ekologiczna
Acushla - portugalska oliwa ekologiczna Acushla - portugalska oliwa ekologiczna
Acushla - portugalska oliwa ekologiczna



TGTL - Think Global Taste Local - oliwy i słodycze

TGTL

WHERE ART & FOOD COME TOGETHER

Smak portugalskiej oliwy Angélica jest równie wyjątkowy jak jej historia. Portugalska firma zajmująca się selekcją i sprzedażą luksusowych produktów spożywczych z całego świata, m.in: oliw, wina, słodyczy.

Zespół TGTL kierowany jest przez jednego z najbardziej innowacyjnych szefów kuchni z gwiazdką Michelin – Nuno Mendesa, który zarządza kuchnią Viajante w Londynie.

Wszystkie produkty pakowane są w wyjątkowe pudełka.

Na atłasowym kartonie nadruk wykonany jest techniką ciepłego złota. W każdym pudełku znajduje się pocztówka, na której wpisać można dedykację.

Prawdziwe dzieło sztuki!

Oliwa portugalska TGTL

Pochodzi z regionu TRÁS-OS-MONTES na północy Portugalii - z posiadłości Quinta Vale do Conde.
Wyróżniona przez Międzynarodową Radę Oliwy z Oliwek złotym medalem Mario Solinas 2011.
Znalazła się na liście 51 najlepszych oliw świata 2012/2013.

Jest idealnie zbalansowaną mieszanką 3 rodzajów oliwek: 60% Verdeal, 20% Madural i 20% Cobrançosa.

Zachwyca swym lekko pikantnym smakiem i kwiatowo owocowym aromatem!

Polecana szczególnie do makaronów, ryb i owoców morza.

Oliwa zapakowana w metalową puszkę zaprojektowaną przez portugalskiego artystę Mário Belém.
Prawdziwe dzieło sztuki!
Zdobyła wyróżnienie reddot design award.

TGTL TGTL

Oliwa włoska TGTL

Pochodzi z Toskanii. Tłoczona jest z oliwek: Frantoio 40%, Moraiolo 10%, Leccino 40%, Olivastra 10%. Idealnie zbalansowana. Zachwyca świeżym, soczystym, owocowym aromatem z nutą karczocha. W smaku przyjemnie pikantna, delikatnie kwiatowa.

Wyróżniona wieloma międzynarodowymi odznaczeniami. Znalazła się na liście 51 najlepszych oliw świata 2012/2013.

Oliwa zapakowana w metalową puszkę zaprojektowaną przez włoskiego artystę Mauro de Donatis.
Prawdziwe dzieło sztuki!
Zdobyła wyróżnienie reddot design award.

TGTL TGTL

Oliwa hiszpańska TGTL

Pochodzi z Andaluzji.

Jest idealnie zbalansowaną mieszanką, tłoczoną z oliwek: Picual 75%, Arbequino 20% i Royal 5%.
Piękny złoty kolor z zielonkawym blaskiem. W smaku lekko ziołowa, słodkawa z charakterystyczną nutą lekkie goryczki.
Zajmuje miejsce wśród 5 najlepszych oliw Hiszpanii.
Szczyci się wieloma wyróżnieniami, m.in. Złoty medal - Los Angeles International 2010 (najlepsza oliwa extra virigne) Złoty Medal na TerraOlivo, Izrael.

Oliwa zapakowana w metalową puszkę zaprojektowaną przez hiszpańską artystkę Mar Hernandez.

Prawdziwe dzieło sztuki!
Zdobyła wyróżnienie reddot design award.

TGTL TGTL

Cukierki TGTL z miejscowości Régua

Tradycyjne cukierki z miejscowości Régua położonej w regionie Douro.
Produkowane ręcznie według niezmienionej przez 200 lat receptury.
Zawierają jedynie naturalne składniki: wodę, cukier oraz słodkie zioła.
W przeszłości cukierki były spożywane głównie przez pracowników winnic dla uniknięcia przeziębień i problemów z oddychaniem spowodowanych przez kurz i trudne warunki pracy w winnicach.

Zapakowane w piękne pudełko inspirowane kaflami portugalskimi „azulejos” przedstawiającymi barki przewożące porto po rzece Douro.

Nadruk wykonany jest na atłasowym kartonie metodą ciepłego złota.

TGTL

Miodowe cukierki TGTL z regionu Alentejo

Miodowe cukierki z regionu Alentejo.

Produkowane przez malutką manufakturę bez użycia jakichkolwiek sztucznych dodatków.

Zapakowane w pudełko z motywami dominującymi w tym największym portugalskim regione słynącym z dębów korkowych, drzew oliwnych i bocianów.

TGTL TGTL



All Med Gourmet

All Med Gourmet

MUXAMA DE ATUM

Polędwice z tuńczyka suszone w słońcu.

Przysmak z tysiącletnią przeszłością – Muxama de atum – polędwiece z suszonego tuńczyka. Suszonego tuńczyka wymyślono ponad 2000 lat tmeu. Przez tysiąclecia zaspokajał podniebienia królów i zwykłych śmiertelników. Dzielni rybacy stawiając czoła szalejącemu oceanowi, łowili największe tuńczyki i wybierali najbardziej soczyste płaty mięsa, by następnie zakonserwować je solą morską i wysuczyć w gorącym śródziemnomorskim słońcu.
Dziś All Med Gourmet zachowuje the same techniki produkcji, których używali Fenicjanie i Rzymianie, którzy przeszli przed wiekami przez ziemie Algarve na południu Portugalii, pozostawiając po sobie niezwykłe dziedzictwo.
Muxama to produkt, który jest połączeniem najdoskonalszego mięsa, soli, promieni słonecznych i pracy rąk ludzkich.
Jesteśmy dumni, że możemy go Państwu zaprezentować w Polsce.

Najlepiej smakuje podany na delikatnych tostach lub na świeżych plastrach mozarelli rzęsiście polany oliwą i opruszony kwiatem soli morskiej z dodatkiem cytryny.

All Med Gourmet
All Med Gourmet All Med Gourmet