Oliwa z oliwek

oliwa.jpgSródziemnomorski eliksir długowieczności i dobrego zdrowia. Choć nie gwarantuje ochrony przed wszystkimi chorobami i nieszczęściami to od kilku tysięcy lat wspomaga nasze zdrowie i samopoczucie. Homer nazwał ją „płynnym złotem” i jest w tym wiele racji.

Drzewo oliwne rośnie bardzo powoli i późno zaczyna owocować - na pełną wydajność trzeba czekać co najmniej 10 lat - ale dożywa prawdziwie sędziwego wieku - nawet 2000 lat. Technika zbioru oliwek prawie nie zmieniła się od tysięcy lat - zbiera się ręcznie. Większość gajów oliwnych rośnie na tarasowych zboczach, co uniemożliwia wprowadzenie mechanizacji zbiorów. Tam gdzie pozwala na to ukształtowanie terenu do strząsania oliwek używa się mechanicznych wytrząsarek. Jednak naprawdę wysokiej jakości oliwę uzyskuje się z oliwek zbieranych ręcznie. Aby uzyskać litr oliwy, potrzeba 3-5 kg oliwek.

Proces produkcji musi rozpocząć się najpóźniej po 24 godzinach od zbioru, gdyż oliwki bardzo szybko się psują. Tłocząc w prasach zmiażdżony uprzednio miąższ (całe oliwki wraz z pestkami) wyciska się z niego sok, który następnie poprzez wirowanie rozdzielony jest na czystą oliwę i wodę.

Otrzymana oliwa jest najczęściej filtrowana, a o jej klasyfikacji decydują cechy organoleptyczne, badane podczas tzw. panel testu oraz kwasowość określana w specjalnym laboratorium. Tylko oliwa, której kwasowość nie przekracza 0,8% oraz nie posiadająca znaczących wad smakowych może zostać sklasyfikowana jako extra vergine (ekstra z pierwszego tłoczenia).

Wysoka jakość oliwy z oliwek extra vergine jest ściśle związana z właściwym doborem oliwek – zdrowych i odpowiednio uprawianych.

Oliwa z oliwek to podstawowy element diety śródziemnomorskiej, która od wielu lat stanowi synonim dobrego zdrowia. Oliwa extra vergine zawiera znaczące ilości przeciwutleniaczy: witaminę E i polifenole o działaniu antyrodnikowym.

Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają ograniczyć ilość złego cholesterolu bez jednoczesnego obniżania poziomu dobrego cholesterolu. Najważniejszy z kwasów jednonienasyconych występujących w oliwie, kwas oleinowy, wykazuje działanie lecznicze w przypadku zaburzeń trawienia, występowania kamieni żółciowych oraz obstrukcji. Oliwa extra vergine zawiera także podstawowe tłuszcze wielonienasycone. Pełnią one bardzo ważną rolę w rozwoju mózgu i w przekazywaniu impulsów nerwowych, mają pozytywny wpływ na płytki krwi, a także redukują ryzyko zatoru żylnego.

Dla zachowania wysokiej jakości oliwy z oliwek extra vergine, kluczową kwestią jest jej odpowiednie przechowywanie. Oliwa powinna być trzymana z dala od światła, w chłodnym i suchym miejscu a butelka powinna być zawsze szczelnie zamknięta.



Oliwa AZEITE - Tradycyjna Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

ImageNajwyższa jakość gotowanych potraw

Prezentuje delikatność rafinowanej oliwy z oliwek i intensywny smak oliwy virgin. Powstała łącząc w sobie tradycję i uznaną jakość Oliveira da Serra. Doskonała oliwa o typowym smaku i wszechstronnym zastosowaniu. Polecana  do smażenia i podsmażania. Idealna dla tych, którzy używają oliwy każdego dnia.

Skład:

rafinowana oliwa z oliwek i oliwa z oliwek extra virgin
              
Poj. 750ml EAN: 5601024303365
 
Oliwa Classico extra virgin Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

ImageDo smaku w każdej sytuacji


Oliwa o autentycznym, zrównoważonym, lekko owocowym smaku. Doskonale harmonizuje z każdą potrawą. Oliwa o wszechstronnym zastosowaniu. Przeznaczona do gotowania i przyprawiania wielu potraw: ryżu, makaronów, sałatek i zup. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskanej w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych


Poj. 750ml EAN: 560117510112
 
Oliwa Selekcja extra virgin z zielonych oliwek Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

ImageWyselekcjonowana z najlepszej oliwy


Oliwa charakteryzująca się smakiem zielonych oliwek, niezwykle świeża i owocowa. Idealna do delikatnych i słodkawych potraw, którym doda wyrafinowanego, kontrastującego smaku. Przeznaczona do pieczenia i duszenia, potraw z drobiu, zielonych warzyw i owoców morza. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskanej w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.


Poj. 750ml EAN: 5601024030056
 
Oliwa Selekcja extra virgin z dojrzałych oliwek Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

ImageWyselekcjonowana z najlepszej oliwy


Oliwa charakteryzująca się smakiem dojrzałych oliwek, niezwykle owocowa i słodka. Idealna do potraw o zdecydowanym, mocnym smaku, który równoważy lekkość tej oliwy. Przeznaczona do przyrządzania dań z jagnięciny, dziczyzny, grzybów, owoców morza, gotowanych ryb (np. dorsza, morszczuka, miruny), wędzonego łososia, sałatek oraz do słodyczy i wyrobów cukiernicznych.


Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskanej w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Poj. 750 ml : EAN: 5601024301422
Poj. 250 ml : EAN: 5601024124083
 
Oliwa ZŁOTA extra virgin Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

ImageWyselekcjonowana z najlepszej oliwy 


Odznaczona 3 złotymi gwiazdkami w Superior Taste Award 2011.

Niezwykle harmonijna oliwa uzyskana z oliwek zbieranych w idealnym momencie swej dojrzałości. Charakteryzuje się bardzo owocowym i słodkim smakiem z lekką pikantną nutą. Delikatna, idealna do wykańczania najbardziej wyrafinowanych dań.


Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskanej w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Poj. 750 ml EAN: 5601024124052
Poj. 250 ml EAN: 5601024124076
 
Oliwa LAGAR do MARMELO extra virgin Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

ImageZ serca regionu Alentejo


Odznaczona 2 złotymi gwiazdkami w Superior Taste Award 2011.

Młoda oliwa uzyskana z najlepszych oliwek.Charakteryzuje się autentycznym, świeżym i owocowym aromatem zielonych oliwek, z których została pozyskana.Ekskluzywna, idealna do wykańczania wyrafinowanych dań. Niezwykle lekka i delikatna!


poj.750 ml EAN: 5601024124366
 
Oliwa VINTAGE extra virgin Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

ImageNajlepsza z oliw, szlachetność uznana przez (IOOC) Międzynarodową Radę Oliwy z Oliwek


Odznaczona 3 złotymi gwiazdkami w Superior Taste Award 2011.
Oliwa odznaczona w Brukseli złotym medalem Monde Selection 2007, 2008, 2009, 2010, 2011.


Szlachetna oliwa, o unikalnym i bogatym aromacie, uważnie wyselekcjonowana, tak by zaspokoić najbardziej wymagające podniebienia. Idealna do przyrządzania wyrafinowanych dań. Uzyskana z pierwszego tłoczenia na zimno, oliwa extra virgin zachowuje smak i aromat  świeżo zrywanych oliwek. Charakteryzuje się smakiem dojrzałych i zdrowych oliwek. Niezwykle owocowa i słodka pozostawia migdałowo-jabłkowy  posmak. Przeznaczona do przyrządzania sosów, dresingów i ciast.

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskanej w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych

Poj. 500ml EAN: 5601024300500
Poj. 250ml EAN: 5601024301415

 
Oliwa BIO extra virgin Utwórz PDF Drukuj Poleć znajomemu

ImageZ ekologicznej uprawy, w 100% naturalna, niefiltrowana


Oliwa wyselekcjonowana z oliwek z uprawy ekologicznej, niefiltrowana, zachowująca wszystkie naturalne właściwości. Wyjątkowa dla tych, którzy dbają o zrównoważone i w 100% zdrowe żywienie. Polecana szczególnie dla dzieci.  Przeznaczona do pieczenia i przyrządzania sosów, delikatnych dań słodko-kwaśnych oraz sałatek z owocami.


Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskanej w wyniku pierwszego tłoczenia na zimno i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych

Poj. 500ml EAN: 5601024301002
Poj. 250ml EAN: 5601024124113